Creus que podries alimentar-te millor?

Tens problemes de salut o malestars que poden estar relacionats amb la teva manera d’alimentar-te?

Ja saps com hauries de menjar però et costa posar-ho en pràctica?

Si has contestat que sí a alguna d’aquestes preguntes, queda’t i t’explicaré els cinc errors que et poden estar impedint seguir uns hàbits alimentaris saludables i mantenir-los al llarg del temps.

 

1. Ignorar les bases d’una alimentació saludable: conèixer els diferents aliments i en què consisteix una alimentació saludable és clau per poder portar-la a terme amb eficàcia i confiança. Si no tens clar com ha de ser una alimentació saludable o ignores possibles errors que estàs fent, no acabaràs d’establir mai uns hàbits alimentaris saludables. Abans de poder menjar bé, has de tenir molt clar quins aliments sí formen part d’una alimentació saludable i quins no.

2. Falta d’organització: moltes vegades acabem menjant qualsevol cosa perquè no ens hem organitzat prou bé per comprar o per cuinar amb antelació. El moment de la compra és essencial per disposar de tots els aliments saludables que necessitem durant la setmana i, planificar els àpats amb antelació, ens ajudarà a arribar tranquils a l’hora de dinar o de  sopar i a tenir la seguretat que allò que menjarem serà el més adequat.

3. No saber combinar els diferents aliments o nutrients: és molt freqüent l’error de prescindir d’algun nutrient essencial durant algun àpat i després abusar de certs aliments. Per exemple, si no incorporem carbohidrats al dinar, és probable que tinguem gana al cap de poc o que a la tarda tinguem moltes ganes de menjar dolços o aliments poc saludables, això no ens passarà si al migdia ingerim una quantitat adequada de carbohidrats complexos. Si no incorporen els nutrients adequats en la quantitat adequada a cada àpat (i cada àpat i cada persona tindrà unes necessitats diferents), aquest desequilibri afectarà la resta d’àpats del dia i fàcilment acabarem menjant aliments que no ens convenen o un excés de sucres. Per tant, és essencial conèixer els diferents nutrients i la funció que fan per saber incorporar-los en el moment adequat.

4. Buscar la perfecció: menjar saludable no és menjar perfecte, cal fugir de la rigidesa si volem mantenir uns hàbits saludables al llarg del temps; com més restriccions ens autoimposem, més probabilitats tenim d’acabar en el descontrol; restricció i descontrol acostumen a anar agafats de la mà. Per tant, cal ser flexibles, tolerants i respectuosos amb nosaltres mateixos en tot moment perquè alimentar-nos sigui un acte d’amor i de plaer, i no un sacrifici. El més important, com he dit al principi, és tenir molt clar com ha de ser una alimentació saludable i practicar-la la major part del temps però, un dia o un moment puntual ens podem permetre fer una excepció si ho decidim amb consciència i amb la convicció que el benefici (sigui físic o emocional) serà més gran que el patiment que ens produeix reprimir un desig.

5. Estar desconnectats del cos: la connexió amb el cos és essencial per poder fer les millors eleccions en cada moment. Si no saben quan tenim gana, quan estem tips, quan estem creuant la línia de la satisfacció, si no sabem escoltar el que ens demana el cos, quin tipus d’aliment i nutrient ens demana en cada moment… si no sabem tot això, per molta teoria que coneguem, seguirem cometent errors perquè cada persona i cada moment és únic, i només un mateix pot saber, en última instància, el que li convé en cada moment, perquè ningú pot sentir el que estem sentint nosaltres en cada moment. Per tant, saber detectar els senyals del cos en tot moment és indispensable per mantenir una alimentació saludable i personalitzada sempre.

Si vols aprofundir en aquest tema, et recomano el Curs de Mindful Eating online o, si ho prefereixes, pots contactar amb mi per treballar-ho de manera presencial.

Pin It on Pinterest