com augmentar defenses

L’alimentació és clau quan parlem de defenses i de salut. En aquest article, t’explico quins són els aliments bàsics que t’ajudaran a prevenir malalties, quins cal evitar per no deprimir el sistema immunitari i què pots fer si ja t’has posat malalt/a; en aquest cas, només donaré indicacions per les malalties del tracte respiratori com refredats, angines, faringitis, bronquitis, tos, grip, etc..

ALIMENTS CLAU PER AUGMENTAR LES DEFENSES

  • Fruites i verdures de temporada: totes les fruites i les verdures de temporada ens ajuden a augmentar les nostres defenses gràcies a la gran diversitat de vitamines i minerals que contenen. Són especialment beneficioses les fulles verdes (enciam, escarola, ruca, api, cols…), la pastanaga crua, els alls secs i tendres, les llimones, les taronges, les mandarines, els kiwis, les maduixes i l’alvocat. Consumir diàriament una amanida que contingui fulles verdes, alls tendres, pastanaga, alvocat i suc de llimona fresc amb un pessic de sal marina sense refinar i oli d’oliva verge extra, ens ajuda a evitar refredats i altres malalties. És important consumir les fruites i les verdures ecològiques per reduir la ingesta de tòxics que contenen els pesticides, especialment les que no pelem com les fulles verdes, el pebrot, les maduixes… Recorda que les fruites i les verdures han d’estar presents a la nostra dieta de cada dia.
  • Carbohidrats de qualitat: el nostre cos necessita energia per funcionar i, aquesta energia, l’obtenim dels aliments que contenen carbohidrats o “sucres”. Ara bé, per disposar de bona salut, cal que aquests carbohidrats siguin complexes i de qualitat, ja que, si els obtenim de sucres simples i refinats com el sucre blanc, serem més propensos a agafar infeccions. Els carbohidrats saludables provenen dels cereals integrals (arròs, pa, pasta, farines…), dels llegums, de les patates, dels moniatos, de la carabassa, de les pastanagues, de la fruita i, en general, de tots aquells aliments que ens proporcionen dolçor a través d’aliments en el seu estat natural. Tot i això, cal consumir-ne la quantitat justa que necessitem i no abusar-ne.
  • Greixos saludables: indispensables per cuidar les mucoses i desinflamar l’organisme. Els podem trobar en vegetals com l’alvocat, les olives, l’oli d’oliva verge extra, les nous, els fruits secs i les llavors crues en general i els peixos blaus. Aquests últims tenen propietats molt beneficioses però cal consumir-los amb moderació (màxim tres cops per setmana) a causa de la concentració de metalls pesants i altres tòxics que contenen els peixos greixosos com el salmó, les sardines, el verat, la tonyina, el bonítol, etc.

ALIMENTS QUE CAL REDUIR O EVITAR

  • Sucre i derivats: el sucre blanc i tots els aliments que el contenen com la brioixeria, les galetes, la xocolata, els iogurts ensucrats, les begudes ensucrades, etc. cal evitar-los en una dieta saludable i, especialment, si tenim les defenses baixes. El sucre disminueix les nostres defenses i prepara el terreny perquè proliferin infeccions. Els aliments que contenen una elevada quantitat de sucres simples, encara que siguin naturals, com els sucs de fruita, les melmelades, les galetes o muslis amb sucre de canya, xarops vegetals, mel, dàtils, etc. cal consumir-los amb moderació i evitar-los si la infecció ja és present.
  • Carn greixosa i processada: la carn, en general, té una elevada concentració de substàncies tòxiques (nitrats, endotoxines, dioxines, antibiòtics…) i cal consumir-la amb moderació. Com més gran i més greixós és l’animal, més tòxics acumula. Per tant, és recomanable escollir una carn d’au o de conill en lloc de la carn de vedella o el porc. Si la carn és processada com les hamburgueses, les salsitxes l’embotit, etc. (encara que sigui de carnisseria), tindrà una quantitat extra de greix i additius afegits que embruten l’organisme i promouen les infeccions. A més, un animal que ha estat criat en un espai reduït i alimentat amb pinso com, per exemple, els porcs convencionals, tindrà una càrrega tòxica i una proporció de greix molt més elevada. La carn també és precursora de prostaglandines inflamatòries; causa inflamació a l’organisme i, la inflamació, està relacionada amb diversos símptomes i malalties. Per altra banda, els beneficis de les dietes vegetarianes estan àmpliament documentats. Per tant, cal reduir el consum de carn i escollir la carn d’aus o de conill, preferentment de producció ecològica, per consumir-la ocasionalment. Considera no menjar carn més de tres cops per setmana.
  • Làctics: la llet d’un altre animal no és un aliment fisiològic per nosaltres i, els làctics, han estat relacionats amb una àmplia varietat de malalties (càncer, diabetis, al·lèrgies, acne, malalties autoimmunes, malalties cardiovasculars…). Quan ens fem grans, el nostre cos deixa de produir lactasa, l’enzim necessari per digerir la lactosa, perquè ja no necessitem beure llet. Si no tolerem la llet, no té sentit menjar derivats de la llet, encara que siguin més tolerables com el iogurt o el formatge, ja que poden continuar causant problemes de salut. Els làctics també provoquen inflamació i és millor evitar-los per prevenir malalties i durant els processos de sanació.

SI JA T’HAS POSAT MALALT/A…

Si has agafat alguna malaltia del sistema respiratori com un refredat, angines, faringitis, bronquitis, tos o la grip, són especialment beneficioses les sopes de verdures, que es poden fer bullint en una olla ceba, alls, nap, branca d’api, col, pastanaga… durant aproximadament una hora. Al final, afegeix-hi un pessic de sal marina sense refinar i un raig d’oli d’oliva verge extra. En funció del que et demani el cos, pots menjar altres aliments que formen part d’una dieta saludable, tenint en compte els aliments que cal consumir i evitar per augmentar les defenses.

A més, si ja t’has posat malalt/a, caldrà prendre alguns complements naturals per recuperar-se com més aviat millor. Per evitar complicacions, és important abordar els símptomes amb persistència des del primer indici i, per suposat, cal visitar el metge quan sigui necessari.

COMPLEMENTS I REMEIS PER TRACTAR LA MALALTIA

  • Herbes: les infusions o els extractes d’herbes són especialment beneficioses. Si hi ha una infecció, podem prendre infusió de farigola sola, sense cap endolcidor. Si tenim tos o la gola afectada, hi podem afegir plantatge, malva, malví, dròsera, tussílag, gemmes de pi, eucaliptus o liquen d’Islàndia.
  • Gingebre: una arrel que podem posar a la sopa (un trosset) o fer en infusió (bullir-la durant deu minuts). Si hi ha tos, es pot fer la infusió juntament amb arrel de malví i regalèssia.
  • Pròpolis: un excel·lent antibiòtic natural que es pot prendre en extracte (sense edulcorants) o pur per mastegar (opcions més recomanades). Aquest últim és especialment beneficiós quan hi ha infecció a la gola.
  • Aigua de mar: indispensable per una ràpida recuperació i per minimitzar les complicacions. Barrejar una part d’aigua de mar (d’ampolla) per tres d’aigua normal i prendre tres o quatre vasos al dia. Si hi ha tos o mal de coll és recomanable fer, a més, gàrgares amb aigua de mar sola. També pots fer banys nasals amb aigua i sal marina sense refinar utilitzant una lota o un esprai nasal.
  • Vitamina C: un altre complement indispensable per augmentar les defenses. En estat de bona salut, per augmentar les defenses prendre 500g de vitamina C al dia. En estat de malaltia, prendre 1 o 2 grams de vitamina C efecte retardat repartits en dues preses. És important que sigui una vitamina C procedent d’una fruita com l’acerola o la gavarrera i sense edulcorants, en trobaràs en comprimits als herbolaris, a les botigues dietètiques o online.
  • Cu: un oligoelement molt eficaç per combatre infeccions. Prendre tres ampolles al dia sota la llengua fora o una estona abans dels àpats.

Si tens algun dubte o necessites que et recomani alguna marca d’algun producte, deixa el teu comentari a sota o escriu-me a alba@albaalonso.com.

Pin It on Pinterest