Tòxics interns: com evitar-los?

Ara més que mai, estem carregats de toxines. La gran quantitat de substàncies químiques que ens envolten estan contribuint a l’augment de nombrosos símptomes i malalties cada vegada més preocupants: càncer, diabetis, Alzheimer, infertilitat, alteracions de la tiroides, fibromiàlgia, fatiga crònica, avortaments, malalties cardiovasculars, obesitat, Sensibilitat Química Múltiple, Síndrome dels Ovaris Poliquístics, etc. Aquesta és una realitat comprovada per nombrosos investigadors i estudis que s’han fet arreu del món. Segons Miquel Porta, científic expert en aquest camp, el 100% dels catalans tenim substàncies tòxiques al nostre cos, és més, ja naixem amb elles i n’anem acumulant cada vegada més a mesura que creixem.

La principal via d’absorció d’aquestes substàncies és la nostra alimentació.

Quins són aquests tòxics i a on els trobem?

Segons un informe del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), es calcula que actualment s’utilitzen unes 100.000 substàncies químiques. Entre 4.000 i 8.000 d’aquestes són sospitoses de toxicitat i, dels 3.000 productes químics que més utilitzem, es desconeix la seva toxicitat en un 85%.

Entre els tòxics més perjudicials tenim els Disruptors Endocrins (alteradors hormonals) i els Compostos Tòxics Persistents (CTP), a més d’alguns metalls pesants.

A continuació explico els 9 tòxics més significatius i la relació que aquests tenen amb la nostra salut:

SUBSTÀNCIA TÒXICA

A ON ES TROBA?

PRINCIPALS VIES D’ABSORCIÓ

EFECTES SOBRE LA SALUT

PCBs (policlorobifenils)

Actualment estan prohibits a la UE però persisteixen al medi i, per tant, a la cadena alimentària.

Dissolvents, transformadors elèctrics, pintures, plàstics, retardants de la flama en tèxtils, plaguicides, agroquímics, etc. Carn i derivats, peix, ous, llet i làctics. Càncer, trastorns del desenvolupament, alteracions hormonals (problemes de tiroides, infertilitat, endometriosi, pubertat precoç…), immunodeficiència, hepatotoxicitat, etc.
Benzè Combustibles, tabac, dissolvents, adhesius, plàstics, detergents, medicaments, pesticides, etc. Per inhalació: dissolvents, tabac, tràfic, gasolinera Genotòxic, efectes neurològics, gastritis, càncer, augmenta el risc de leucèmia, anèmia, etc.
Ftalats i almiscles sintètics Plàstics (PVC), detergents, dissolvents, pintures, insecticides, sabons, xampús, esmalt d’ungles, tinta d’impressora, crema de mans, cosmètics, perfums, ambientadors, etc. Llet i làctics, carn i derivats, ous, peix. També cosmètics, aliments en contacte amb alguns plàstics i per inhalació. Alteracions hormonals (problemes de tiroides, infertilitat, càncers hormona dependents, Síndrome d’Ovaris Poliquísitics, pubertat precoç, etc.), asma i al·lèrgia infantil, hiperactivitat, obesitat, diabetis, etc.
DDT

Actualment estan prohibits a la UE però persisteixen al medi i, per tant, a la cadena alimentària.

Plaguicides i herbicides. Carn i derivats, llet i làctics, peix i marisc, ous. Alteracions hormonals, efectes neurològics, asma, càncer, etc.
Dioxines i furans Derivats de la incineració de residus, biomassa, derivats del petroli i de la combustió del carbó. Herbicides. Fum dels cotxes. Dispers al medi ambient. Peix blau i marisc, derivats làctics, carn i derivats, ous. En menor quantitat; olis i greixos vegetals, llet i verdures. Càncer, diabetis, alteracions hormonals, trastorns neuroconductuals, malalties cardiovasculars, immunodeficiència, alteracions de fetge i ronyons, obesitat, Parkinson, etc.
BPA (Bisfenol A) Plàstics (biberons, ampolles d’aigua, electrodomèstics, material mèdics…), llaunes i agroquímics. Dispers al medi ambient. Aliments en contacte amb alguns envasos de plàstic i llaunes. Alteracions hormonals (problemes de tiroides, infertilitat, endometriosi, càncers hormona dependents, pubertat precoç, etc.), síndromes metabòlics com la diabetis, etc.
Plom

Ha disminuït considerablement la concentració de plom als aliments des de que es va restringir la seva utilització l’any 2001.

Pintures velles, bateries, canonades velles… Dispers al medi ambient a causa de processos industrials. Peix i marisc, carn i derivats, pa i cereals.

 

Efectes neurològics, anèmia, problemes cardiovasculars, infertilitat, menor qualitat de l’esperma, alteracions del sistema nerviós, disminució del quocient intel·lectual, malalties renals.
Mercuri Cremes cosmètiques i antisèptiques, combustibles fòssils, termòmetres, fluorescents, piles, bateries, etc. Dispers al medi ambient. Peix i marisc. Canvis de personalitat, pèrdua de memòria, disfunció renal, afecta el desenvolupament neuroconductual dels nens/es, ceguera, etc.
Arsènic Aigua, aire, sòl, organismes marins, emissió en alguns processos industrials. Aliments produïts amb aigua contaminada. Principalment peix i marisc. També pa, cereals i brioixeria. Diferents tipus de càncer, malalties cardiovasculars,  lesions cutànies, avortaments i malformacions fetals, afectacions gastrointestinals, neurotoxicitat, diabetis, etc.

Alguns d’aquests productes ja estan prohibits a Europa però persisteixen al medi i a dins el nostre cos, adherits a les membranes i als teixits grassos. La mateixa capacitat acumulativa que tenim nosaltres la tenen també els altres animals, és per això que els aliments d’origen animal són els que contenen més substàncies tòxiques.

Pel mateix factor, les persones amb sobrepès o obesitat tindran més tòxics acumulats dins el seu cos.

Es creu que els Contaminants Tòxics Persistents als quals estem exposats actualment continuaran afectant la nostra salut i la dels altres animals durant els pròxims 1.000 anys.

Aquestes substàncies ens afecten a tots/es però no per igual: les embarassades i els nadons són els més susceptibles a aquests tòxics, ja que passen al fetus a través del cordó umbilical i als nadons a través de la llet materna. Es calcula que els lactants els incorporen 20 vegades més que els adults i que en els 3 primers mesos de vida s’arriba a acumular el 6% de tot el que s’acumularà durant la resta de la vida.

Per això és important que l’embarassada i la mare lactant evitin al màxim l’exposició a substàncies tòxiques no només durant l’embaràs i la lactància, sinó abans de quedar-se embarassada, ja que sinó els tòxics que haurà acumulat fins el moment passaran al seu nadó.

Què podem fer?

Escapar-se d’aquests tòxics és impossible; estan expandits per tot el planeta i afecten la salut dels animals que viuen en les zones més verges de la terra.

Sens dubte, però, en podem minimitzar els seus efectes ocupant-nos del que depèn de nosaltres:

ALIMENTACIÓ

Es calcula que un 90% dels tòxics que ingerim és a través de la nostra alimentació i, en menor mesura, a través de l’aire i de la pell.

Dels aliments que consumim, un 45% conté substàncies tòxiques i, d’entre els aliments que ingerim, els que en tenen amb major quantitat són els productes d’origen animal, ja que les acumulen als seus teixits grassos. Com més gran sigui l’animal, més greix tingui i més exposat hagi estat a contaminants ambientals (com per exemple els animals criats a la ramaderia intensiva o convencional), més alta serà la seva càrrega tòxica.

També les verdures i altres productes d’origen vegetal de producció convencional contenen tòxics en menor quantitat que, de mica en mica, els anirem acumulant.

Per tant, podem reduir considerablement l’exposició als tòxics amb 3 passos:

1- Reduïr el consum de productes d’origen animal.

Especialment els que tenen un alt contingut en greixos com la carn vermella i processada, la pell del pollastre, els peixos blaus, els làctics enters i els ous, a més del marisc.

Prioritzar la carn d’animals petits i magra com el pollastre, les aus o el conill, els peixos petits i els làctics de cabra o d’ovella.

2- Consumir aliments ecològics.

Els aliments ecològics no utilitzen productes químics en el seu procés de producció, contenen menys substàncies tòxiques i són respectuosos amb el medi ambient.

Seria ideal consumir tots els aliments ecològics (sempre i quan siguin aliments no processats) però, el seu preu més elevat, fa que no sigui assequible per tothom. Per això és important prioritzar:

  • Els productes d’origen animal tenen prioritat per sobre dels d’origen vegetal, ja que acumulen més tòxics i són els que tenen un efecte més negatiu en la nostra salut, a més de tenir un alt impacte en el medi ambient.
  • En segon lloc, escollirem els productes d’origen vegetal, també prioritzant: ens convé més consumir ecològics els vegetals que ens mengem amb la seva pell o sense pelar, és a dir els que han tingut contacte directe amb el producte químic com les fulles verdes (enciam, api, escarola, julivert, espinacs, bledes…), les mongetes verdes, les cols, les pomes, les cireres, les maduixes, els espàrrecs, etc. També els cereals integrals i els productes que habitualment són transgènics com el blat de moro o la soja.
  • Per últim, escollirem aquells aliments que no han tingut contacte directe amb els químics; els que pelem o que han estat refinats (taronja, llimona, kiwi, ceba, llegums, fruits secs, cereals refinats, etc.).

En cas de que no puguem consumir tota la fruita i la verdura ecològica és necessari rentar-la bé i pelar-la si és possible.

3- Evitar el contacte d’alguns aliments amb alguns plàstics i altres tòxics.

Especialment hem d’evitar el contacte del plàstic amb aliments grassos, àcids i exposats a una font de calor:

– Aliments grassos: olis, formatges, mantegues i altres làctics, carns i derivats, advocat obert, salses greixoses, etc.

– Aliments àcids: tomàquet, llimona i altres cítrics, pinya, kiwi…

– Fonts de calor: microones, forn, rentaplats, fogons, sol… Per exemple, evitar escalfar aliments al microones amb tapers de plàstic, posar-los al forn o al rentaplats. També evitar que les ampolles d’aigua estiguin exposades al sol o deixar-les al cotxe.

Els plàstics més perjudicials que hem d’evitar són:

  • El PVC (3): film transparent i alguns envasos transparents durs. Es poden identificar amb els seu propi nom o el número 3 que trobarem inscrit dins el triangle que tenen impresos els plàstics.
  • Poliestirè expandit (6): safates de “suro” blanc. Estan marcats amb el número 6 al triangle.
  • Policarbonats/bisfenol A (7): biberons de plàstic, vaixelles de plàstic transparent, recobriment interior de llaunes, etc. El seu número és el 7.

A més, altres materials com l’alumini, les paelles i safates amb tefló (antiadherents), cassoles revestides d’esmalts o les llaunes no són recomanables a la cuina.

Per tant, el més recomanable és:

 

  • Escollir els plàstics que tenen els números 1, 2, 4 i 5. Tot així, evitar l’exposició al calor i la reutilització en el cas de les ampolles de plàstic. Es considera que el polipropilè (número 5) és el més innocu.
  • Utilitzar paelles i utensilis de vidre, ceràmica, titani, fusta, silicona
  • Rentar els plàstics a mà i amb aigua freda o tèbia.

COSMÈTICS i ALTRES QUÍMICS DE LA LLAR

– Sabó de bany, xampú, cremes hidratants, pintures, dentífrics, desodorants…: escollir els més naturals possibles. Els ecològics són una opció fiable.

– Minimitzar els detergents químics i utilitzar mètodes innocus per netejar com el vinagre o el bicarbonat. També es poden comprar ecològics.

– Evitar els ambientadors químics. Es poden fer o comprar amb productes naturals com els olis essencials.

 

FONTS

 

Pin It on Pinterest