De quina manera et cuides?
Quant de temps dediques a nodrir el teu benestar?
Són saludables les accions que fas amb la intenció de cuidar-te?
Cuidar-nos augmenta el nostre benestar, ens harmonitza i ens fa sentir satisfets. Augmenta la nostra confiança, ens reconforta i ens ajuda a reforçar l’autoestima. També ens ajuda a créixer, a connectar amb el nostre centre i a seguir caminant. Cuidar-se és ocupar-se del benestar físic, emocional i mental per poder viure amb plenitud i poder compartir el millor de nosaltres mateixos.
Cuidar-nos és una necessitat bàsica; naixem amb ella i, quan no ens cuidem prou o no ho fem prou bé, comencen els problemes físics i/o emocionals, que normalment van lligats. A vegades fem coses amb la intenció de cuidar-nos però ens equivoquem perquè, no sempre el que ens produeix una satisfacció instantània ens produeix una satisfacció duradora com, per exemple, menjar un aliment que ens agrada però que sabem que se’ns posa malament i després estem pitjor que abans de menjar-lo.
El principal obstacle que moltes persones diuen tenir a l’hora de cuidar-se és la falta de temps; a vegades només és qüestió de prioritats o de posar-hi intenció i, moltes vegades, realment no cal trobar temps extra per cuidar-nos, sinó que podem viure el moment present amb una actitud de compromís amb el propi benestar i que ens ajudi a viure cada instant amb satisfacció, fem el que fem.
A vegades, donar-se el temps i l’espai per cuidar-se un mateix pot donar la sensació de que és un acte d’egoisme i que, si et cuides a tu, estàs descuidant els altres però és tot el contrari perquè, si nosaltres no estem bé, no podrem donar el millor de nosaltres mateixos; es tracta d’atendre les nostres necessitats i de cuidar-nos per després poder ser generosos i oferir el millor que tenim als altres. D’aquesta manera tots ens enriquim i contribuïm a crear un món més harmoniós.
Quan em vaig adonar de que no rendia prou a la feina i que no estava fent tot el que havia de fer per assolir els meus objectius, tant a nivell personal com professional, a causa del meu malestar físic i emocional, vaig entendre que no podia fer res de tot el que m’havia proposat fins que no m’ocupés de la meva salut i del meu benestar. Intentava complir amb les meves responsabilitats però no me’n sortia; la feina se m’acumulava, retardava els projectes o els acabava anul·lant, no assistia a les classes de cursos on m’havia inscrit… i això encara em generava més malestar i frustració perquè era com un “vull però no puc”. Ara, la meva prioritat és cuidar-me i atendre la meva salut i el meu benestar dia rere dia perquè sé que, si jo no estic bé, les coses funcionen a mitges i el meu propi estat m’impedeix viure la vida que vull viure.
Hi ha moltes maneres de cuidar-se, el més important és que cadascú escolti les seves necessitats per identificar allò que augmentarà el seu benestar en cada moment. Podem preguntar-nos; “Què m’ajudaria a cuidar-me en aquest moment?” O, “Això que estic fent o que vull fer, m’ajuda a cuidar-me? Com em sentiré després?”.
Avui et proposo 10 maneres de cuidar-te que a mi m’han ajudat molt a sortir d’èpoques on predominava el desànim i a reforçar els bons moments, segur que tu també les has practicat en algun moment, de fet, tots en practiquem moltes d’elles cada dia però, a vegades, se’ns obliden, ens desconnectem de nosaltres mateixos i no els hi parem prou atenció, per això he escrit aquest article, per recordar-te-les i per ajudar-te a posar en marxa les diferents accions que pots fer per recuperar i per mantenir el teu benestar:
1. DESCANSA en un lloc que et resulti agradable; en un lloc inspirador, al jardí de casa teva, en una terrassa amb vistes, sobre un arbre o una roca, a l’herba d’un prat, davant del mar o al teu racó preferit de casa!
2. MENJA un aliment o un plat saludable (si tens gana) que t’agrada i que saps que se’t posa bé; una fruita del temps, una amanida vigoritzant, un hummus amb palets de verdures, un dolç saludable… Si no te s’acudeix cap opció saludable, crea tu mateix/a la versió saludable dels teus desitjos o deixa’t inspirar per alguna web de receptes saludables; aquí et proposo algunes receptes. Converteix aquesta acció en un hàbit!
3. MOU-TE; aixeca’t i comença a caminar, posa’t les vambes i ves a córrer, agafa la bici, neda, balla, fes ioga o salta en una malla, fes el que més t’agradi! Molts tenim tendència a estalviar energia però sabem que estar actius ens anima; trobar l’equilibri entre el descans i l’activitat és la clau del benestar.
4. LLEGEIX, MIRA O ESCOLTA un llibre, un vídeo, una revista, un blog, una xerrada, una pel·lícula o música que t’inspiri: enriqueix-te i transforma’t amb el legat que han deixat els altres! Cada dia podem aprendre coses noves i, a vegades, necessitem ajuda per transformar el nostre estat; si la busques, la trobaràs!
5. MÍMA’T amb un massatge, fes-te una banyera o vés a passar la tarda en un spa. Un massatge despertarà els teus millors sentiments, calmarà el teu neguit, et farà sentir reconfortat i alliberarà totes les tensions acumulades. A l’spa tindràs l’oportunitat d’evadir-te del món, de relaxar-te i d’asserenar-te. Aquí hi trobaràs un munt de propostes que t’ajudaran a renovar-te per dins i per fora!
6. COMPARTEIX MOMENTS amb persones que estimes, que t’estimen i que enriqueixen la teva vida; persones que et sumen, que et transformen, de qui pots aprendre i, també, persones a qui tu pots ajudar, aportar la teva riquesa o compartir el teu ser tal i com és. Donar el que tenim també ens ajuda a cuidar-nos perquè, tot l’amor i la saviesa que compartim amb els altres, torna a nosaltres multiplicat.
7. POSA LÍMITS a l’hora de menjar, a l’hora de treballar, a l’hora de descansar o a l’hora de relacionar-te! Posar límits és el que ens permet trobar l’equilibri entre treballar massa o massa poc, entre menjar en excés o massa poc, entre el descans i l’activitat… També ens ajuda a protegir el nostre benestar quan ens relacionem amb les altres persones i els ensenyem com volem o com no volem ser tractats. Cada dia en algun moment posem límits en algun àmbit de la nostra vida, començant per quan ens llevem el matí i decidim que ja n’hi ha prou de dormir però, a vegades, no som prou assertius a l’hora de fer-ho i es pot produir un desequilibri en algun àmbit de la nostra vida que repercuteix en el nostre benestar a curt o a llarg termini. Per tant, si volem trobar l’equilibri i sentir-nos satisfets amb el que fem, el primer pas, és prendre consciència per identificar en quin aspecte de la nostra vida és necessari posar límits. Recorda preguntar-te: “Això que estic fent, m’ajuda a cuidar-me?”.
8. MEDITA per connectar amb el teu ser més autèntic, amb el teu centre, amb la pau que portes dins; meditar augmenta la nostra consciència, ens permet identificar i canviar patrons que ens impedeixen viure en plenitud. Meditant aprenem a estar presents i, estar presents, redueix el sofriment, l’estrès i les pors basades en el passat o en el futur, meditant practiquem una postura de dignitat i cultivem la integritat.
9. RESPIRA LA NATURA; nodreix-te amb l’energia sanadora de la naturalesa! Vés a la muntanya, camina al costat d’un riu o d’un llac, descansa a l’herba, deixa’t mimar per un raig de sol, aspira la brisa del mar, admira les vistes, toca la terra, mira el cel, escolta el soroll dels arbres com es mouen o dels ocells com canten i respira.
10. AGRAEIX el que tens i els aprenentatges que la vida t’ha donat; només quan valorem el que tenim podem ser feliços i, només quan agraïm, estem preparats per rebre tot lo bo que la vida té per donar-nos. Quan ens queixem ens convertim en víctimes i, una víctima, no pot liderar la seva vida perquè dóna la culpa als altres o a les circumstàncies del que li passa; l’agraïment ens permet comprendre i acceptar el que es presenta, ens dóna l’oportunitat de canviar i de fer les coses millor, ens ajuda a responsabilitzar-nos de la nostra vida i, sobretot, ens permet mirar endavant i crear la vida que volem.
I a tu, què t’ajuda a cuidar-te?
Què és el que et augmenta la teva felicitat?
Quina és la clau del teu benestar físic, mental i emocional?
Escriu la teva resposta als comentaris i contaminem-nos de bones accions que ens ajuden a cuidar-nos!