Aquesta és una recepta senzilla de pa de fajol sense gluten que només conté els ingredients bàsics necessaris per fer pa: aigua, farina, sal i llevat.
El gluten és la proteïna d’alguns cereals com el blat, l’espelta, el sègol… i dóna elasticitat, volum i consistència al pa. Quan ell no hi és, el procediment canvia i, tot i que és possible fer pans gustosos i de qualitat sense gluten, no es pot esperar obtenir un pa sense gluten amb consistència de pa amb gluten.
Com que no conté gluten, no caldrà pastar el pa; simplement barrejarem els ingredients i, en aquest cas, el deixarem llevar durant una hora.
Espero que t’agradi!
Ingredients:
- 200g. farina de fajol.
- 100g. farina d’arròs.
- 6g. sal marina.
- 6g. llevat sense gluten (jo utilitzo el de la marca Doves Farm).
- 270g. aigua tèbia.
Si vols fer un pa més petit pots utilitzar la meitat dels ingredients i coure-ho durant 30′. Com més petit sigui el pa, més consistent quedarà la massa.
Procediment:
- Barreja tots els ingredients secs en un bol, afegeix-hi l’aigua i barreja amb una cullera fins que quedi un textura fina.
- Posa paper de forn en un motlle rectangular, tira-hi la massa i deixa-la reposar tapada amb un drap entre 1 i 2 hores. Atenció: si és hivern pot ser que la massa no pugui a causa del fred, deixa’l reposar sobre un radiador.
- Escalfa el forn a 200º durant 20′.
- Col·loca el motlle al forn i deixa’l coure durant 1hora (el temps pot variar lleugerament depenent del motlle que utilitzis).
- Deixa’l refredar.
- Per tallar-lo fàcilment, gira’l del revés.
El fajol té un gust una mica especial pels que no hi estan acostumats; si vols, pots substituir-lo per farina de civada sense gluten i et quedarà un pa exquisit, això sí, millor si fas panets (utilitzant motlles) en lloc d’un pa gran perquè tingui més consistència i quedi ben cuit.
Prova aquest altre PA RÀPID SENSE GLUTEN amb una consistència diferent i més ràpid de fer, t’encantarà!
Si vols estar al corrent de noves receptes i de nou contingut de valor, subscriu-te al butlletí a continuació i et podràs descarregar diferents receptes de dolços saludables de Nadal!
Gràcies, avui el faré.
Hola,
Vaig provar una recepta amb panificadora, però em quedava una mica enganxós , no sé com podria arreglar-ho.
Moltes gràcies !
Carme
Hola Carme, és aquesta recepta que has provat amb panificadora? Ho has provat també al forn? Et quedava més enganxós que al forn o igual? Gràcies a tu!
Ja l’he fet,de gust i textura força bé,el problema és que s’ha enfonsat quan ja portava un bon rato al forn.
Penso que estava sobrefermantat.
Gràcies per la recepta, faré més proves.
Salutacions
Teresa
Gràcies pel teu comentari Teresa, és normal que s’enfonsi una mica, el pa sense gluten queda més aplanat que el convencional.
Aviat publicaré uns panets per a les persones que no els hi agrada gaire el gust del fajol, es fan igual que aquest pa però enlloc de farina de fajol amb farina de civada sense gluten i, al fer-los en format panet, la massa queda més consistent, a més de tous i nutritius, t’animo a provar-los!
Gràcies,el tornaré a fer amb menys llevat .
Et seguiré per veure els panets que facis.
Teresa
Hola, porto uns quants mesos fent aquesta recepta.N’havía fet d’altres i res a veure.És boníssim i molt fàcil de fer.
Gràcies pel teu comentari Teresa, m’alegro que t’agradi la recepta!
Hola Alba,
Primer de tot gràcies per compartir la recepta.
L’he provada un parell de cops. Tinc uns dubtes, ha de créixer quan el deixes reposar 1 o 2h?
A mi no m’ha crescut gens i em queda molt més aplanat que el que veig a les teves fotos.
En comptes de forn el vaig provar de posar a la panificadora i de cuit queda prou bé, però no gens esponjós com veig el teu. Em queda molt dens. De gust, m’agrada però voldria que almenys fos algo menys dens.
Què puc fer?
Gràcies!
Hola Marta! És probable que no pugi la massa a causa de la temperatura de l’ambient, ja que amb el fred li costa més; prova de posar-lo sobre un radiador. Si tot i així no et funcionés, podria tenir a veure amb el llevat que utilitzes. Pel que fa a la panificadora no et puc orientar perquè no ho he provat mai, ja em diràs com t’ha anat!
Bon dia, he fet el pa de fajol, boníssim! Havia provat altres receptes, però aquesta em sembla més senzilla i el pa més bo. Gràcies per compartir.
Que bé, m’alegro que t’agradi la recepta!
Bona tarda ! Tot remenat i a veure que ens sortirà !!! Gràcies per la recepta !!
Gràcies a tu pel comentari, m’encantarà conèixer la teva valoració!
Doncs.jo l’he fet tal.qual deies i es fantastic…bonisim!!!!
Fantàstic Alba!
L’he fet i ha quedat estupendu. Fàcil, ràpid i boníssim.
Creus que posant més llevat podria pujar més i poder fer llesques més grans?
Gràcies per compartir la recepta!
Salut!
M’alegro que t’agradi Marc! Aquest pa no agafa gaire volum perquè no té cap aglutinant, així que no és qüestió de posar-hi més llevat. Un aglutinant que li donaria més volum i consistència seria el psyllium, n’hi pots posar 10g i segurament hi hauràs d’afegir una mica més d’aigua, et recomano que miris la recepta de “pa ràpid sense gluten” d’exemple i els altres que publicaré pròximament! Si vols estar al cas de les pròximes publicacions, et pots subscriure al butlletí 😉
Hola de nou! Doncs ja l’he provat de fer també i també boníssim. És cert que puja una mica més, per contra és més moll i per congelar no va tant bé, je je, pros i contres. He de dir però que no tenia farina d’arròs integral i he utilitzat farina d’arròs normal. Pot ser que aquest canvi efecti a la massa? De gust potser em quedo amb aquesta primera. Estic pensant en provar una combinació de les dues receptes, afegint una mica de psyllium a aquesta recepta i deixant-ho llevar unes hores, com ho veus?
Novament, mil gràcies per compartir-ho!!
Salut!
Hola Marc! La farina d’arròs fa un pa una mica humit i pot ser que la farina d’arròs integral necessiti una mica més d’aigua que la refinada. Està perfecte si poses una mica de psyllium a aquesta recepta (recorda augmentar una mica la quantitat d’aigua) i ho deixes llevar. Si vols que el pa no et quedi tant humit, pots augmentar la farina de fajol i reduir la d’arròs o substituir una part de farina d’arròs per midó de tapioca. Ja ens explicaràs com t’ha sortit!