Se t’infla la panxa a mesura que va avançant el dia?

Vas de ventre de manera irregular, fent diarrea, estrenyiment o alternança?

O potser fas gasos amb una olor que espanta?

Si has contestat que sí a alguna d’aquestes preguntes és possible que tinguis un SIBO, una disbiosi que et pot afectar a diferents nivells i que cal tractar per recobrar el benestar.

Si vols saber més coses sobre aquesta alteració tan freqüent del sistema digestiu, queda’t aquí!

Hola, em dic Alba Alonso i et puc acompanyar a recobrar el teu benestar i la teva salut a través de la nutrició integrativa, dels massatges i del mindfulness.

QUÈ ÉS EL SIBO?

És una disbiosi o alteració dels bacteris i altres microorganismes que tenim al sistema digestiu que pot produir diferents símptomes de malestar com:

 

  • Inflor abdominal.
  • Variació de les deposicions amb tendència a la diarrea o caques pastoses, estrenyiment o alternança.
  • Gasos (alguns d’ells poden ser molt fètids).
  • Intolerància a certs aliments (gluten, lactosa, fructosa, sorbitol, fodmaps…)
  • Reflux.
  • Dolor abdominal.
  • Mal alè.
  • Acnè o manifestacions cutànees.
  • Cap espès.
  • Dolors articulars.
  • Cansament.
  • Depressió.
  • Altres.

TIPUS DE SIBO

Hi ha principalment tres tipus de SIBO: un és el SIBO d’hidrògen, que vol dir que hi ha un sobrecreixement de bacteris productors d’hidrògen. En la simptomatologia predomina la tendència a la diarrea o a fer caques pastoses, a més d’inflor abdominal i d’altres símptomes que he comentat abans.

El segon tipus és el de metà, on hi ha un sobrecreixement d’arquees que produeixen metà i la tendència és a l’estrenyiment, a més d’inflor abdominal i d’altres símptomes que he comentat abans.

També hi podria haver un SIBO combinat d’hidrògen i metà, podent produir alternança diarrea-estrenyiment.

I l’últim tipus de SIBO és el de sulfur d’hidrògen, que pot donar una clínica lleugerament diferent de la dels altres dos; inflor generalitzada (no tan abdominal), gasos que fan pudor a ou podrit, variació de les deposicions, mal alè, acne, genives inflamades, rubor, cap espès i mala memòria, entre altres.

També és possible tenir una combinació de SIBO de sulfur d’hidrògen i SIBO d’hidrògen.

COM ES DIAGNOSTICA?

Primer de tot, cal tenir en compte tots els símptomes i és important fer una història clínica molt ben detallada perquè sovint el SIBO està associat a altres disfuncions o patologies i cal també esbrinar i tractar la causa del SIBO.

El SIBO pot estar associat, per exemple, a la celiaquia,  a la intolerància a la lactosa,  al reflux gastroesofàgic, al Síndrome de l’Intestí Irritable o colon irritable, a la migranya, a la diabetis, al síndrome de fatiga crònica, a diverticles, a la  fibromialgia, infecció per Helicobacter Pylori, paràsits, obesitat, artritis reumatoide o, per exemple, a un mal funcionament del Complex Motor Migratori (CMM), entre altres símptomes i malalties. 

El Complex Motor Migratori són els moviments que fan els nostres intestins quan no estem menjant per netejar i escombrar les restes de menjar; un mal funcionament d’aquest complex es pot donar quan no deixem passar prou temps entre un àpat i un altre i piquem entre hores. Això fa que quedi incompleta la neteja intestinal i que puguin proliferar bacteris i, provocar, per exemple, un SIBO. Aquesta neteja dura quatre hores, per tant, aquest és el temps que hauríem de deixar passar entre un àpat i un altre. Si tens gana abans de quatre hores probablement no estàs fent àpats prou complets.

El diagnòstic del sibo d’hidrògen i el de metà es fa a través d’un test espirat de lactulosa; a mi m’agrada molt treballar amb un laboratori que quan demano la prova te l’envien directament a casa i te la recullen quan la tens feta. 

Per a diagnosticar el SIBO de sulfur d’hidrògen, en canvi, cal fer un bon anàlisis dels símptomes perquè les proves diagnòstiques encara estan en estudi.

COM ES TRACTA?

El tractament variarà en funció del tipus de SIBO; en tots ells caldrà fer una dieta especial on es treuen certs grups d’aliments. En el SIBO d’hidrogen i en el SIBO de metà es farà una dieta baixa en FODMAPS, que són una sèrie de fibres i de sucres que alimenten aquests bacteris, i en el SIBO de sulfur d’hidrogen es farà una dieta baixa en aliments rics en sofre. Aquesta dieta sempre es farà durant un temps limitat i en funció de l’evolució dels símptomes s’aniran reintroduint els aliments a poc a poc. A més de la dieta, també caldrà prendre una suplementació específica per a cada un d’ells, on la base sempre és un antibiòtic natural per rebaixar aquest sobrecreixement de bacteris o d’arquees.

Si creus que pots tenir un SIBO i vols que t’acompanyi en el diagnòstic i tractament d’aquesta disbiosi tan freqüent, pots contactar amb mi AQUÍ.

Pin It on Pinterest