Les ortigues són un gran aliment que tots tenim a l’abast durant l’època de primavera. És ideal per fer sopes, per posar als sofregits de verdures o per fer-ne una truita. L’ortiga és diürètica (ajuda a eliminar líquids), s’utilitza per calmar els dolors d’artritis i és altament remineralitzant. El seu color verd intens és degut a la clorofil·la, un pigment amb propietats antioxidants, depuratives i antiinflamatòries. A més, l’ortiga és molt rica en fibra, que ajuda a regular el trànsit intestinal, en pro-vitamina A, que ajuda al manteniment de les mucoses del cos, en silici, que intervé en la calcificació dels ossos i estimula la producció de col·lagen i en bor, un oligoelement que també ajuda a mantenir els ossos forts.
L’amarant és un pseudocereal d’origen asteca que destaca pel seu alt contingut en proteïna de qualitat, calci i àcids grassos saludables que eviten l’augment del colesterol i altres problemes cardiovasculars. A més, no té gluten i és molt digestiu.
En definitiva, aquesta és una sopa energètica, depurativa i molt nutritiva, útil tan per persones debilitades com per persones que tenen alts requeriments energètics com esportistes, nens/es o embarassades.
Ingredients:
- 1 ceba (aprox. 70g.)
- 1 gra d’all.
- 20g. d’ortigues fresques (1 grapat).
- 1 branca d’api.
- 50g d’amarant.
- ½ l. d’aigua calenta.
- 2 c.s. d’oli d’oliva verge.
- Sal marina sense refinar.
- Pebre negre.
Procediment:
- Tallar la ceba i l’all a quadradets petits.
- Rentar i tallar les ortigues per fulles amb guants.
- Posar l’oli en una cassola al foc, quan estigui calent afegir-hi la ceba i un pessic de sal. Remenar 2-3 minuts, quan estigui mig feta afegir-hi l’all, la branca d’api, l’amarant i un pessic de pebre. Remenar 1 minut més i afegir-hi l’aigua calenta. Corregir de sal.
- Deixar coure a foc lent i tapat durant 20 minuts.
- Afegir-hi les ortigues i deixar coure 5 minuts més.
- Apaga el foc i serveix.
Bon profit!
Es pot utilitzar fajol o quinoa en lloc de l’amarant?
Sí, i tant!