El pes ideal és únic per a cada persona i depèn de diversos factors com l’edat, l’alçada, la constitució, el metabolisme… També factors externs com, per exemple, el consum d’alguns medicaments, poden influir en el pes corporal. En alguns casos, quan el sobrepès o el baix pes no estan proporcionalment relacionats amb la ingesta d’aliment, s’ha d’incidir sobre la causa o acceptar les condicions fisiològiques individuals. Tot i això, és convenient practicar uns hàbits alimentaris saludables per a viure amb salut i benestar.
Quan el pes corporal està directament relacionat amb la ingesta d’aliment, a vegades, pot resultar difícil mantenir el pes ideal a causa d’ingerir un tipus o una quantitat d’aliment desproporcionada amb les necessitats individuals. Són diversos els motius que ens porten a menjar en excés, menys del compte o aliments inadequats en moments inoportuns. En aquest article, et vull mostrar 4 passos que t’ajudaran a situar-te en el teu pes ideal de manera natural, sense haver de comptar calories o de fer dietes restrictives:
1. BASA LA TEVA DIETA EN ALIMENTS REALS
Elimina de la teva dieta aliments superflus, processats o alterats com sucs envasats, galetes, brioixeria, pa blanc industrial, embotits, carn processada, patates de bossa, fruits secs fregits, precuinats amb additius afegits, sucre blanc, farines refinades, etc. i basa la teva compra en aliments en el seu estat més natural com verdures, tubercles, fruites, llegums, cereals integrals, fruits secs crus, llavors… si menges productes animals, assegura’t que siguin frescos i que provinguin d’animals criats a l’aire lliure i alimentats amb el seu aliment fisiològic com, per exemple, els de producció ecològica.
Si vols aprendre a gestionar la teva pròpia alimentació i conèixer en detall quins aliments formen part d’una dieta saludable, així com la manera és adequada de combinar-los, demana hora per una consulta nutricional.
2. ESCOLTA EL TEU COS
Menjar amb consciència i estar connectats amb les sensacions físiques de gana i de plenitud ens ajuda a menjar la quantitat justa d’aliment que necessitem en cada moment. Escoltar-nos també ens dóna pistes sobre el tipus d’aliment que necessitem realment. Evita menjar per costum o segons el que et diu la ment i deixa’t sentir els senyals que t’envia el cos per a decidir què menjar, quan menjar i com menjar. Quan actuem amb coherència amb les necessitats de cada moment, tenim la sensació d’estar fent el correcte i deixem poc marge per al sentiment de culpa que sovint acompanya després de menjar impulsivament. D’aquesta manera, ens sentim en pau i satisfets amb nosaltres mateixos/es.
Si vols aprendre a connectar amb les teves necessitats per a fer les millors eleccions en cada moment, apunta’t al pròxim Curs de Mindful Eating per aprendre a menjar amb consciència, demana hora per a la consulta individual o inscriu-te al butlletí per estar al corrent de les pròximes activitats.
3. POSA-HI INTENCIÓ
Per a què menges saludable? Cal ser conscients de per a què fem les coses per estar prou motivats per mantenir les accions que ens apropen al nostre objectiu. Si tens un objectiu com, per exemple, baixar de pes, una vegada saps a on vols arribar, és necessari que t’oblidis de l’objectiu final i que et centris en el procés, en fer el que és millor per tu en cada moment (el que seria la teva intenció). La intenció, a diferència de l’objectiu, no persegueix un resultat final sinó que se centra en el procés i en l’actitud del present. La intenció ha d’anar més enllà del teu pes corporal o de la teva imatge, és necessari que connectis amb el teu desig més profund, amb com et vols sentir i amb els teus valors. Visualitza també de quina manera t’agradaria estar en el teu dia a dia, com t’agradaria menjar i com et vols relacionar amb tu mateix/a i amb el menjar. La clau del canvi està en el moment present i desitjar-te el millor farà que les teves accions et cuidin en lloc de destruir-te. Procura que cada acció que facis refermi el teu benestar.
4. OMPLE’T DE VIDA
Per evitar recórrer al menjar innecessàriament, cal trobar un equilibri entre les diferents àrees de la nostra vida que ens permeti sentir-nos plens i satisfets. Relacionat amb el punt 2, és necessari escoltar les nostres necessitats en cada moment per a compensar el repòs i l’activitat, la solitud i la vida social, el treball i l’oci… A més, podem cultivar el nostre benestar interior a través de la meditació, la lectura, el massatge, la teràpia… Igualment important, és ocupar-nos del propi plaer, cultivar l’amor i gaudir o gestionar el moment present de la manera més assertiva. En definitiva, viure una vida plena i satisfactòria és fonamental per evitar omplir un buit existencial a través del menjar.