xocolata nens

Qui no té una rajola de xocolata a casa seva?

Qui no consumeix galetes, croissants, coques, natilles, gelats o creps de xocolata?

Qui no dona crema de cacau, cola-cao o cereals d’esmorzar amb xocolata als infants?

O, qui utilitza cacau pur per fer preparacions saludables amb cacau?

Probablement, les persones que no consumeixen aquests aliments, siguin en un format més o menys saludable, o de manera més o menys habitual, és perquè no els agrada la xocolata. El cacau i totes les seves variants forma part de la vida de moltes persones, grans i petites. No obstant això, hem obviat una sèrie d’inconvenients, algun d’ells cada vegada més preocupant i que pot afectar seriosament la nostra salut. Tot i que ens afecta a tots/es, els infants, els lactants i les embarassades són els més vulnerables.

METALLS PESANTS AL CACAU

Segons un informe del 2020 (1), l’acumulació i la presència de metalls pesants als cultius de cacau és actualment un problema de gran consideració: el cadmi, el plom, el níquel i l‘arsènic, es troben de manera natural al sòl terrestre i són absorbits per les llavors, la planta i els fruits del cacau, sent transferits a les persones quan el consumeixen, amb el risc considerable que existeix per a salut humana.

A finals del 2022, un anàlisi (2) de les rajoles de xocolata negra més consumides als Estats Units, entre les quals es troba la marca Lindt, va trobar plom i cadmi en totes elles, superant els límits establerts. Això tenint en compte que els límits establerts a Estats Units són molt més permissius que els que hi ha a Europa. Només menjant una unça al dia s’estarien superant els límits que les autoritats estableixen com a segurs.

S’han gloriat molt els beneficis del cacau, gran part de la població es va passar a la xocolata negra mínim 70% pensant que era més saludable, això és el que ens han explicat estudiant nutrició i el que dietistes i nutricionistes hem divulgat, però ara ens toca fer un pas enrere.

Els esmorzars i berenars infantils continuen tenint la xocolata com a ingredient estrella, sense tenir en compte la vulnerabilitat dels infants.

L’exposició continuada a metalls pesants, fins i tot en petites quantitats, condueix a una sèrie de problemes importants. Els més vulnerables són els fetus i els infants, que poden tenir problemes de desenvolupament i deficiència intel·lectual. En adults, els metalls pesants poden afectar el sistema nerviós, suprimir el sistema immunitari, provocar danys renals, càncer, dificultats d’aprenentatge i de memòria o problemes de reproducció, entre altres.

EL CACAU CONTÉ CAFEÏNA

Ningú es qüestiona si els infants poden prendre cafè o no, la resposta és simplement no. El cacau o la xocolata, en canvi, ha estat tan promocionada entre l’alimentació infantil, que ha passat a formar part d’aquesta sense que gaire gent s’ho qüestioni. Tot i això, hi ha molts pares que asseguren que els seus fills/es s’activen en excés després de menjar xocolata i és lògic, ja que el cacau conté cafeïna i, encara que sigui en menys quantitat que el cafè, els infants són altament sensibles al seu efecte.

Molts adults utilitzem la xocolata o el cacau per donar-nos un punt d’estimulació i no necessitem menjar-ne gaire més que un trosset o una culleradeta de cacau pur per aconseguir-ho. És a dir, la mínima quantitat consumible és estimulant. Per tant, quan estem parlant d’infants, cap quantitat és tolerable. Els infants no necessiten cap estimulant extra, i de fet, els adults tampoc. Simplement necessitem cuidar-nos per estar sans.

El consum de cafeïna pot produir sobreexcitació, insomni, nerviosisme, taquicàrdies i addicció. Sí, hem de tenir present que la cafeïna és una droga (la més acceptada per la societat, però una droga) i, com a tal, genera tolerància (cada vegada necessitem ingerir més quantitat per obtenir els mateixos efectes), dependència (enganya el cos per fer-li creure que la necessita) i, per últim, síndrome d’abstinència (quan la deixem el cos reacciona amb múltiples símptomes com mal de cap, irritabilitat, dolors musculars, etc.). 

ÉS SEGUR CONSUMIR CAFEÏNA?

La EFSA (European Food Safety Authority) va concloure que el consum de cafeïna és segur si no se superen els 3mg de cafeïna per kg de pes en infants i adults. Altres estudis (3, 4) recomanen que els infants no superin els 2,5mg per kg de pes

Que es consideri “segur” no vol dir que no produeixi els efectes estimulants que tots coneixem. Segons la mateixa EFSA, els efectes perjudicials de la cafeïna a curt termini en infants i adults són problemes relacionats amb el sistema nerviós central com insomni o son interromput, ansietat i canvis del comportament. A llarg termini, un consum excessiu pot provocar  problemes cardiovasculars i, en embarassades, retard del creixement del fetus. 

Per altra banda, molts estudis conclouen que no hi ha suficients estudis sobre l’efecte que la cafeïna té en els infants i encara no es pot donar una data certa sobre la quantitat segura.

L’Acadèmia Americana de Pediatria, recomana que els infants no ingereixin cap aliment que contingui cafeïna abans dels 12 anys.

EL SUCRE AFEGIT

El cacau sempre va acompanyat de sucre o d’algun endolcidor, ja que sol és massa amarg. Actualment, a Espanya, els infants i els adults consumeixen cinc i tres vegades més sucre, respectivament, que la quantitat màxima recomanada per la OMS. El sucre es relaciona amb les principals malalties i causes de mort al món occidental: sobrepès i obesitat, diabetis, càncer, malalties cardiovasculars i demència. A Catalunya, el 50% de les persones adultes i el 40% dels infants tenen sobrepès o obesitat. Aquestes malalties i l’augment del pes corporal estan representant un problema de salut pública, això fa que sigui imperatiu reduir el consum de sucre i d’aliments processats si no ens volem convertir en una societat crònicament malalta. La quantitat mínima de sucre recomanada és 0, per tant, com menys en mengem, millor.

La indústria alimentària coneix molt bé els efectes addictius de certs ingredients com la xocolata i el sucre i, els infants, són un blanc fàcil. No ens deixem enganyar pels anuncis i siguem conscientment responsables amb la nostra salut i amb la dels nostres infants.

CONCLUSIONS FINALS

Respecte a l’efecte de la cafeïna en infants, davant les contradiccions i a falta de proves concloents, un cop tenim tota la informació, les mares i els pares podem observar l’efecte que els aliments tenen en els nostres fill/es en particular i utilitzar el sentit comú per decidir quins aliments donem als nostres fills i filles, quins no i en quina quantitat. És especialment recomanable que evitin la xocolata els infants més nerviosos o amb dificultats per dormir.

El cafè, la xocolata i altres aliments amb cafeïna també poden tenir un efecte en el fetus quan la mare en consumeix i en lactants, el més recomanable és evitar-los durant aquesta etapa. Si, tot i això, una mare embarassada o lactant en vol prendre, ho hauria de fer com a mínim dues hores abans de donar el pit i, preferiblement, quatre. Si, tot i això, observa un efecte estimulant en el nadó, hauria de reduir la dosis i augmentar l’espai de temps, ja que la cafeïna pot tardar entre dues i vuit hores en metabolitzar-se.

El sucre és un altre ingredient que pot provocar episodis d’alta excitabilitat en els infants o alts i baixos emocionals, entre altres efectes.

El cacau no és un aliment de proximitat ni nutricionalment necessari, per tant, no cal consumir-lo de manera habitual.

Respecte als metalls pesants, sembla que no és massa segur consumir una mínima quantitat de xocolata, ja que superem fàcilment els límits establerts com a segurs. Per tant, la recomanació final seria reduir-la al màxim. Les embarassades, les mares lactants i els infants l’haurien d’evitar.

Bibliografia:

Pin It on Pinterest