Per fi et puc presentar la meva recepta definitiva d’un pa de fajol que t’encantarà!
Fer pans sense gluten no és tan fàcil si no saps com fer-ho; cal conèixer bé els diferents ingredients, les proporcions necessàries i alguns trucs per tenir èxit en el resultat.
Després de provar diferents receptes de pans sense gluten, d’experimentar a base de prova i error i de fer alguns cursos, cada vegada he anat afinant més la tècnica fins a dominar l’art de fer pans sense gluten.
En aquest vídeo i a la descripció t’explico com fer, pas a pas, aquest pa de fajol deliciós i coneixeràs tots els detalls que necessites saber per tenir èxit a l’hora de fer el teu pa sense gluten.
Si segueixes al peu de la lletra la recepta, no hi ha marge d’error.
Espero que gaudeixis amb el resultat i, si tens algun dubte, no dubtis a deixar un comentari al peu de la recepta i et respondré el més aviat possible.
A punt per començar?
Ingredients:
- 300g farina de fajol.
- 150g midó de tapioca.
- 6g. de llevat sec o 15g. llevat fresc.
- 14g psyllium .
- 8g. sal marina sense refinar.
- 350-450g. aigua sense clor (filtrada, d’ampolla, de font…).
Procediment:
- Per una banda, barreja la farina, el midó i la sal.
- Per altra banda, barreja l’aigua (comença amb 350g), el llevat i el psyllium amb unes barilles. Si el psyllium es torna gelatinós (dependrà del tipus de psyllium), ves remenant uns minuts més fins que es pugui desenganxar com una massa del bol, és possible que hi hagis d’afegir uns 60g més d’aigua, però ho pots fer quan ho tinguis barrejat amb la farina i vegis la consistència que agafa. Si queden molts grumolls, hi pots passar la batedora de mà uns segons.
- Uneix la part aquosa amb la part seca i barreja-ho tot amb les mans fins que quedi ben integrat.
- Treu la massa que queda enganxada als dits amb els mateixos dits, renta’t les mans i acaba de donar la forma a la massa (en cas que la massa t’hagi quedat massa líquida i no li puguis donar forma amb les mans, és millor que la posis en un motlle rectangular amb paper de forn o engreixat amb oli enlloc d’afegir-hi més farina; quedarà igual de bo!).
- Un cop hagis donat la forma final a la massa, posa-la sobre un paper de forn i tapa-la amb un drap humit.
- Deixa fermentar la massa unes 2 hores a 25º-30º. Si la temperatura ambient és inferior a aquesta, pósa una olla amb aigua calenta (tapada) dins el forn (apagat) i pósa la massa a la safata superior.
- Escalfa el forn a 250º (deixa la safata on posaràs el pa a dins perquè s’escalfi).
- Fes un o dos talls sobre el pa d’uns 5 mm perquè s’obri per dalt i col·loca una mica de farina per sobre (opcional) si el vols fer més rústic.
- Quan el forn estigui ben calent, col·loca mig vas d’aigua a sota (en un recipient apte per forn) i el pa a la safata (al mig del forn). Baixa la temperatura a 200º i deixa’l coure durant 50 minuts (si ho creus necessari el podries deixar deu minuts més).
- Apaga el forn i treu el pa amb un drap per no cremar-te.
- Deixa’l refredar sobre una reixa per tal que hi passi aire per tots costats i no s’humitegi. És important deixar-lo refredar completament perquè el motlle quedi bé, aproximadament dues hores.
- Ja pots tallar el pa, tastar-lo i guardar el que no et mengis els pròxims dos dies al congelador!
La millor recepa amb fajol. Puja bé i és molt bo! Enlloc de psyllium hi poso 15g de chia remullada i fa el fet. Gràcies!
Gràcies pel teu comentari Rai! M’alegro que t’agradi i que hagis trobat la teva pròpia fórmula 😉