SÍNDROME DE L'INTESTÍ IRRITABLE

Les persones diagnosticades de Síndrome de l’Intestí Irritable (SII) o, també dit, còlon irritable, són persones que pateixen una disfunció intestinal desencadenada per un o més factors en cert moment de la vida i que es manifesta amb símptomes com dolor abdominal, gasos, inflor abdominal, diarrea, estrenyiment o alternança (alteració de la freqüència i la consistència de les deposicions). Amb un abordatge integratiu, pot ser reversible.

DIAGNÒSTIC

Fer el diagnòstic convencional del SII no és gaire complicat, ja que es basa en la clínica: segons els criteris de Roma IV, cal tenir un dolor abdominal recurrent els últims 6 mesos i que això passi almenys 1 dia a la setmana els últims 3 mesos. Només amb això es pot diagnosticar el SII, tot i que alguns metges prefereixen fer una analítica i/o una colonoscòpia primer i, en veure que tot està correcte visualment, es diagnostica el còlon irritable.

Des de la medicina integrativa, l’objectiu és incidir en la causa, per això s’ha d’anar a l’origen del problema i cal fer una història clínica exhaustiva. Quan tenim una o diverses hipòtesis, es poden demanar proves complementàries; les proves que més demano i que no haurien de faltar mai quan hi ha símptomes compatibles amb la SII, són les anàlisis completes de la celiaquia i el test del SIBO, ja que poden donar exactament els mateixos símptomes i és freqüent que un colon irritable sigui, en realitat, un SIBO, una celiaquia no diagnosticada o una Sensibilitat al Gluten No Celíaca.

SII, SGNC, CELIAQUIA O SIBO?

Diagnosticar una celiaquia no és fàcil, pot ser complex i poc fiable. Per això, tot i que les proves corresponents siguin negatives, caldrà eliminar el gluten de la dieta (després de fer les proves) d’una manera guiada per descartar la Sensibilitat al Gluten No Celíaca (SGNC), que també pot donar els mateixos símptomes. Segons un estudi (3), persones amb SII de tendència diarreica són bons responedors a una dieta sense gluten tot i tenir la genètica de la celiaquia negativa.

Faig un incís per recordar que la celiaquia (una malaltia autoimmune multisistèmica que pot afectar a diferents nivells) es pot diagnosticar a qualsevol edat i que el 98% dels celíacs no estan diagnosticats. Les persones que poden tenir una celiaquia o una Sensibilitat al Gluten No Celiaquia arriben al 10% de la població, una xifra que va augmentant, i les persones que tenen una predisposició genètica a la celiaquia, tot i que no sempre arribin a desenvolupar-la, són el 30% de la població. Segons un altre estudi (1), més del 50% de les persones diagnosticades de SII milloren amb una dieta sense gluten.

La celiaquia o la SGNC també poden ser una de les causes del SIBO (una disbiosi a l’intestí prim) i moltes vegades van unides. El test i el tractament del SIBO cal fer-lo d’una manera guiada i pautada. En aquest vídeo t’explico en detall en què consisteix el SIBO i com abordar-lo.

ALTRES CAUSES (POSSIBLEMENT RELACIONADES ENTRE ELLES)

Altres causes dels símptomes associats a la Síndrome de l’Intestí Irritable són: la intolerància als làctics (sovint associada a la celiaquia), el consum habitual d’alcohol (inflama i altera la microbiota), una enteritis causada per una infecció (es pot prolongar la reacció immune) o una disbiosi provocada, per exemple, per una presa d’antibiòtics (el SIBO és un tipus de disbiosi).

El que sabem segur, és que la microbiota juga un paper important en la SII i, l’alimentació, serà clau per millorar o revertir els símptomes.

L’estrès també és un factor sovint associat a la SII i que pot estar relacionat amb les altres causes que he comentat. Per exemple, l’estrès afecta la producció d’àcid clorhídric a l’estómac i això pot desencadenar un SIBO (produint els mateixos símptomes que la SII). En altres ocasions, una persona amb una predisposició genètica a la celiaquia, podria desenvolupar-la a través d’un factor estressant.

Sabem que, a algunes persones, situacions d’estrès els poden provocar diarrea o urgència per anar al lavabo, però això no acostuma a passar quan un intestí està sa: aquí el problema no és l’estrès, sinó l’estat de l’intestí. Els intestins de la mateixa persona en la mateixa situació no respondran de la mateixa manera després d’haver passat per un procés de regeneració de l’intestí. No obstant això, reduir l’estrès és important perquè no sigui un agreujant del problema i per afavorir el procés de curació.

Les diferents causes que poden desencadenar els símptomes de la Síndrome de l’Intestí Irritable fa que sigui necessari indagar en la història del/la pacient, demanar les proves oportunes i plantejar un tractament integratiu que permeti fer els canvis necessaris a la vida de les persones. Així, serà possible recuperar la salut, el benestar i la qualitat de vida.

Bibliografia:

1- Evidence for the Presence of Non-Celiac Gluten Sensitivity in Patients with Functional Gastrointestinal Symptoms: Results from a Multicenter Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Gluten Challenge 2016 Feb

Luca Elli 1Carolina Tomba 2 3Federica Branchi 4 5Leda Roncoroni 6 7 8Vincenza Lombardo 9Maria Teresa Bardella 10Francesca Ferretti 11 12Dario Conte 13 14Flavio Valiante 15Lucia Fini 16Edoardo Forti 17Renato Cannizzaro 18Stefania Maiero 19Claudio Londoni 20Adriano Lauri 21Giovanni Fornaciari 22Nicoletta Lenoci 23Rocco Spagnuolo 24Guido Basilisco 25Francesco Somalvico 26Bruno Borgatta 27Gioacchino Leandro 28Sergio Segato 29Donatella Barisani 30Gaetano Morreale 31Elisabetta Buscarini

2- The Overlap between Irritable Bowel Syndrome and Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Clinical Dilemma

Archita Makharia 1Carlo Catassi 2Govind K Makharia 1 2015 Dec

3- Long-term response to gluten-free diet as evidence for non-celiac wheat sensitivity in one third of patients with diarrhea-dominant and mixed-type irritable bowel syndrome 2017 Jan

Christian Barmeyer 1 2Michael Schumann 1Tim Meyer 1Christina Zielinski 3 4Torsten Zuberbier 3Britta Siegmund 1Jörg-Dieter Schulzke 1 2Severin Daum 1Reiner Ullrich 

4- Gastrointestinal bacterial overgrowth: pathogenesis and clinical significance

Amit H. Sachdev and Mark Pimentel Ther Adv Chronic Dis. 2013 Sep

5- Effectiveness of probiotics in irritable bowel syndrome: Updated systematic review with meta-analysis 2015 Mar

Tina Didari 1Shilan Mozaffari 1Shekoufeh Nikfar 1Mohammad Abdollahi 1

Pin It on Pinterest